Inici » Addiccions

addiccions

addiccions

“No bufa cap vent favorable per qui no sap cap a quin port es dirigeix”

A. Shopenhauer

Tipus d'addicció

L’addicció és una malaltia crònica que consisteix a cercar insistentment una recompensa (benestar) a través del consum de substàncies o bé de la conducta.

Es diu drogodependència quan la recompensa se cerca a través de substàncies addictives. A diferència del terme anglès “drugs“, entenem per drogues aquelles substàncies que són d’ús recreatiu o lúdic. Hi ha molts tipus de substàncies addictives,  algunes d’elles molt comuns, i fins i tot acceptades socialment, com és ara l’alcohol. Alcohol i tabac són substàncies legals i per tant fàcilment assequibles pel consumidor. Malgrat tractar-se de substàncies legals, cal no menystenir els seus efectes addictius i perjudicials per a la salut.

Però a més d’aquestes substàncies legals, hi ha múltiples i variades substàncies que generen addicció i que també són perilloses per la salut. Algunes d’aquestes substàncies són els opioides (com ara l’heroïna), els psicoestimulants (amfetamines, metilxantines….) cocaïna, cànnabis i drogues de disseny.

A més cal tenir molt present que també hi ha addiccions sense consum, com ara l’addicció al joc (ludopatia), a més de l’addicció al sexe o a les noves tecnologies (mòbil, internet). Les conductes compulsives com ara les compres compulsives o la ingesta hipercalòrica en un curt espai de temps i de forma recurrent també es consideren conductes addictives. El mecanisme de recompensa també actua en tots aquests casos com un modulador del nostre sistema nerviós i causa canvis propis d’una addicció encara que no hi hagi consum de substàncies.

Tant si parlem de drogues com si parlem de conductes, la dependència que genera l’addicció fa que les persones siguin menys lliures. També fa que tinguin greus limitacions que poden afectar a l’àmbit laboral, social i familiar.