Inici » Alteracions del son

Alteracions del son

alteracions del son

“Per mi la felicitat consisteix en gaudir de bona salut, dormir sense por i despertar-me sense angoixa”

Françoise Sagan

Insomni, malsons

Les alteracions del son, si es perllonguen en el temps, tenen efectes nocius per la salut. No es tracta només d’efectes pel que fa a cansament, falta de concentració, pèrdua de memòria o baixa tolerància a l’estrès. La mala qualitat del son, a més, pot afectar el nostre metabolisme i a la llarga afavorir l’aparició de malalties cròniques.

L’insomni és una incapacitat per agafar el son o per mantenir-lo. Les alteracions del son inclouen son fragmentat i malsons freqüents a més de la sensació de no haver descansat prou. Com a conseqüència apareix manca de concentració, baix rendiment, irritabilitat, cansament i somnolència durant el dia.

Per començar, cal tenir present que no hi ha una sola causa per l’aparició d’alteracions del son. Les dificultats per a dormir bé poden ser degudes a causes mèdiques,  per exemple alteracions metabòliques o hormonals. Els hàbits també poden provocar alteracions en el son. Una manca d’activitat física durant el dia, la ingesta d’alguns aliments o substàncies estimulants com ara el cafè o el te, o bé determinats medicaments també poden alterar la qualitat i quantitat de son.

Insomni i emocions

Però les alteracions del son no només es poden atribuir  a causes mèdiques o  dels costums apresos. L’estrès emocional, la sobreexitació, les preocupacions, pors o canvis vitals també poden generar insomni o dificultats per a dormir. 

Per això és important valorar si l’insomni o les alteracions del son  transitòries  o bé cròniques. En el primer cas estaríem parlant d’un mes aproximadament. Però si l’insomni va més enllà de sis mesos aleshores podríem dir que l’insomni s’està cronificant.  

Finalment cal remarcar que l’insomni no és una malaltia sinó que és un símptoma que, com bé s’ha dit, pot ser degut a alteracions físiques o simplement per hàbits que el perjudiquen. Però en qualsevol cas, cal tenir present que sovint pot ser degut a alteracions emocionals que impedeixen dormir plàcidament.