Inici » Fòbies

Fòbies

psicologia maresme por fobia

“La vida és meravellosa si no li tenim por”

Charles Chaplin

la por i la fòbia

La por és una emoció necessària perquè ens alerta per protegir-nos enfront a estímuls que percebem perillosos i que neix de l’instint de conservació. Però quan la por apareix davant de situacions o objectes que no comporten un perill real, es torna persistent, excessiva o irracional ens trobem davant d’un problema fòbic. Una persona té una fòbia quan sent una por exagerada que es desencadena per la presència o la simple anticipació d’un objecte o situació específica. En algunes ocasions fins i tot pot aparèixer malestar físic com ara tremolors, mareig, sudoració excessiva o palpitacions.

Es coneixen nombroses fòbies que s’associen a factors fàcilment identificables. Són fòbies específiques, algunes d’elles prou comuns, com és ara la fòbia a la sang, a les xeringues i altres procediments mèdics; També fòbia als insectes, aranyes o altres animals;  o bé fòbia als llocs elevats, espais oberts o espais tancats, fòbia social (no s’ha de confondre amb la timidesa), etc…

Evitar una situació fòbica és una “solució que no fa més que incrementar la por a tornar-se a exposar al que ens fa por. Per tant, evitar una fòbia contribueix a augmentar-la. Hi ha altres formes de superar una fòbia en un ambient de seguretat i confiança.